A 'IFAH
ABOUT ENTRY LINKS TWITER FACEBOOK
Monday, 27 June 2016 • 22:46 • 0 comments
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM dan salam Ramadhan.Setiap hari kita melalui pelbagai jenis perasaan yang tak dapat terhitung.ALHAMDULILLAH,kita sudah hampir dengan Ramadhan yang bakal meninggalkan kita.Sebenarnya diri ini berasa agak sedih sebab tahun ini selama sebulan Ramadhan saya dapat berpuasa dengan keluarga dan cuba menceburkan diri dalam pelbagai hal.Namun,masih berpeluang untuk meluangkan sedikit masa dengan GenQ.Berjuta terima kasih kepada Ustaz Umar Muhammad Noor yang memberikan kebenaran kepada saya untuk menceritakan balik kisah ini didalam blog saya. Alhamdulillah.
Dalam edisi ke 59,saya jatuh cinta dengan tajuk “superstar syurga” tetapi disebalik tajuk ini Ustaz Umar Muhammad Noor menceritakan kisah SUPERSTAR NERAKA.Mesti anda semua tertanya, kenapa ?mengapa tajuknya seperti itu.
Time pertama kali saya nak baca pun saya tertanya juga macam tu,tapi saya cuba memahami tajuk dan penceritaan yang disampaikan.
NASIR AL-HAITHI
Pada 21 Rabiulawal tahun 726H,hukuman mati ke atas Nasir bin Abu al-Fadl al-Haithi dilaksanakan.Makhamah membuktikan beliau telah murtad kerana mempersendakan Nabi , al-quran dan ajaran islam.
Hukuman mati ini disaksikan disaksikan oleh ramai ulama.Antaranya ialah Ibn Taymiyyah,Ibn Kathir dan lain-lain.Sebelum hukuman dilaksanakan,Ibn Taymiyyah sempat berucap kepada tertuduh dan mencela perkara-perkara yang dilakukan oleh beliau.
Dahulu , pada mulanya Nasir al-haithi adalah pelajar agama yang cemerlang.Beliau terkenal dengan kecerdasan dan kebijaksanaan yang dimilikinya.Bayangkan sahaja beliau bukan hanya menghafal al-quran,malah turut menghafal kitab al-Tanbih, sebuah rujukan tebal mazhab al-syafi.Begitu juga beliau sering memimpin solat dan mengkhatamkan al-quran dengan suara yang merdu.Bahkan beliau cukup dihormati sehingga diberikan tempat tinggal khas di madrasah.
Tetapi takdir menentukan al-haithi mensia-siakan semua pemberian Allah swt ini.Ilmu dan kecerdesannya  tidak bermanfaat buatnya.Malah merosakkannya pula kerana membela kebatilan dan memperlekehkan ajaran Ibn Khathir dalam al-Bidayah berkata : “Kematian beliau melambangkan kekuatan Islam dan kelemahan ahli bidaah.”

SEBAB TERPESONG
Sebab-sebab terpesong ini sangat banyak.Dalam kes Nasir al-Haithi,punca kesesatan beliau ialah rakan-rakan yang buruk.Beliau bercampur dengan kalangan fasik dan ahli bidaah seperti al-Najm bin Khilikan, al-Syams al-Bajiriqi,Ibn Mi’mar al-Baghdadi dan lain-lain.Menurut Ibn Khathir, tokoh-tokoh yang disebutkan ini terkenal sebagai ateis,zindik dan suka mempersendakan agama.
Rupanya sejak dahulu lagi pengaruh rakan sebaya telah menjadi faktor yang merosakkan pelajar.Sesiapa yang tidak pandai memilih rakan,dirinya akan terdedah kepada kerosakan.
Daripada kisah Nasir al-haithi ini ,saya dapat rumuskan bahawasanya kita sebgai pelajar atau penganut agama islam kita haruslah berpegang teguh dengan agama kita.Sekiranya kita dikelilingi oleh persekitaran non-muslim,kita mestilah pandai menjaga nama baik agama dan yang paling penting iman didalam hati perlulah teguh agar diri kita tidak mudah terpesong dengan characteristics yang dibawa oleh sesuatu yang dapat merosakkan kita.In Sha Allah , mudah mudahan kita diberkati dan dirahmati olehNya.


p/s belajarkan keranaNya.Carilah ilmu yang benar agar dapat membezakan yang benar dan yang mensia-siakan .

OH PMR
Wednesday, 18 December 2013 • 18:36 • 0 comments
NERVOUSSSS??????? kenapa adik adik ku?!oh,takut dengan  result eah..mungkin akak lambat nak post dalam blog ni walaupun dah pukul 10 pagi.Alhamdulillah..result tahun ni untuk adik adik baik baik semua.Dont worry adik adik..Kalau result kali ini tak begitu memberangsangkan untuk adik adik sekalian,jangan bersedih wahai hati yang kecil itu,kerana ALLAH S.W.T itu Maha Adil.Mungkin bukan sekarang untuk adik adik tunjukkan prestasi yang terbaik untuk orang yang tersayang.Maybe next exam kan?relax ah dik.Akak pernah lalui tahun lepas,walau akak tak dapat 8A,just dapat 7A1B mungkin ia adalah satu permulaan untuk kita dan pengajaran bagi akak.Kalau kita usaha lebih dan selalu ingat apa yang disuruh oleh ALLAH S.W.T.,mungkin dia akan berikan apa yang kita inginkan.Kita sebagai hambanya selalulah ingatkan dia..Besides,adik adik yang dapat best result tu bersyukurlah yepp..dan jangan terlalu leka dengan result tu.Bak kata cikgu akak,result PMR nak menentukan kebolehan dan dimana akan kita diletakkan nanti peringkat sekolah menangah atas.Apapun,akak nak ucapkan TAHNIAH untuk adik adik yang berjaya membuatkan orang yang tersayang tersenyum,tapi jangan lupa untuk berterima kasih dengan guru,ibu bapa,family,dan kawan kawan yang telah berkongsi ilmu dan tenaga...
GOOD LUCK,ALL THE BEST


PAST
MY WORDS;


❤YOU'RE MY FIRST AND LAST CHAPTER IN MY LIFE , ALLAH AZZA WAJJALA ❤ Don't aim for success if you want it; just do what you love and believe in, and it will come naturally. (Study Smart but Work Hard) ❤ ❤ ALHAMDULILLAH ASASI DAH HABIS !❤ ~✌FIGHT FOR WHAT YOU BELIEVE✌~

Footstepping


History

  • BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM dan salam Ramadhan.Setiap...
  • OH PMR
  • begitu lama kah saya tak berblog di laman ini? beg...
  • kejutan for cikgu kami (goyang-goyang) ....
  • salam jumaat kepada u semua.. korang apa khaborr....
  • assalamualakum kepada blogger blogger islam . dan...
  • hari jadi oh hari jadi ...
  • wahh..mula-mula sekolah harap takde lha new stude...
  • kisah pertama di kelas 4neptune
  • a sad night

  • Credits

    Credits more;

    Template :N.Afiqah
    Basecode :Masterly_elmo
    Tutorial : Afiqah Wana Atiqah
    Pictures : We Heart It
    Best View : Google Chrome



    “Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.”

    siti nur nabeela aifah mohammad